A maitake ereje

Neve táncoló gombát jelent, amelyet állítólag azért kapta, mert aki megtalálja, az örömében táncra perdül, de egy másik megközelítésben alakja a táncoló pillangókhoz hasonlít.

A maitake gombát Japánban már régóta hasznosítják mind étkezési, mind pedig gyógyászati célra. Külföldön általában a szervezet ellenálló képességének (immunrendszer) megtartására alkalmazzák.

A hosszantartó kutatások igazolták, hogy a maitake olyan egyedi és különleges molekuláris összetétellel rendelkezik, ami csak erre a gombatípusra jellemző. Összetételének köszönhetően igen hatásos tumor-ellenes hatású, mivel jelentős mértékben serkentik az immunsejteket. Hatóanyaga révén jelentősen csökkenthető a kemo- és sugárterápia szervezetre gyakorolt mellékhatása. A kutatások azt is igazolták, hogy a maitake gomba béta-glükán tartalma az, ami igen nagy mértékben támogatja a szervezet immunrendszerét, más egyéb vizsgálatok pedig a gomba immun-moduláló hatásáról számolnak be. (Jelentős béta-glükán tartalommal bír.)

A maitake gyógygomba igen gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium), valamint B2-vitaminban, D-vitaminban. A gomba aminosavakat és rostokat is tartalmaz.
A maitake gomba D-Maitake frakció hatóanyagai egyes kutatások szerint hozzájárulhatnak különféle ráktípusok - emlőrák, prosztatarák – sikeres kezelésében. A maitake hatóanyaga serkenti a daganatos sejtek pusztulását, valamint jó eséllyel csökkentheti az áttétek kialakulásának esélyét. Egyes kutatások szerint a gombában található hatóanyagok jótékony hatásúak lehetnek a cukorbetegségben szenvedők számára is.
Szakmai vélemények szerint a rákkezelésben kiegészítő kezelésként alkalmazható, de megfigyelték vérnyomáscsökkentő tulajdonságát is.