Maitake – a hatékony immunrendszer erősítő

A bokrosgomba egy ehető gombafajta, amelynek összetevőiből hatékony, és az egészség szempontjából pozitív hatású étrend-kiegészítőt készítenek.

Japánban igen elterjedt és sokak által ismert gombafajról van szó. A maitake gomba leghatékonyabb összetevői speciális poliszacharidok, az ún. béta-glükánok.

A hatóanyaggal történő kutatások jelenleg is zajlanak, de a szakemberek azt már megállapították, hogy a gomba hatóanyagai igen jó immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, így nagy valószínűleg fontos szerepet játszhatnak a tumoros betegségek prevenciójában, illetve aktív szerepet játszhatnak a rákbetegek kiegészítő kezelésében.

A kutatások arra is irányulnak, hogy a maitake hatóanyagai hogyan és milyen mértékben képesek csökkenteni a rákbetegek más jellegű kezelésének (sugárkezelés, kemoterápia) egészségre nézve káros mellékhatásait.
A maitake D-frakciója már hosszú évtizedek óta a kutatás tárgyát képezik az USA-ban és Japánban egyaránt. A D-frakció béta-glükán poliszacharidokat tartalmaz, amely cukor molekulákból állnak.
A kutatók azt próbálják megfejteni, hogy milyen mértékben erősítik az immunrendszert ezek a molekulák, és a szervezetben zajló milyen mechanizmusokon keresztül „mozgósítják” azokat a sejteket, amelyek képesek beleavatkozni a rákos sejtek életébe. E vonatkozásban az állatkísérletek igen biztatónak bizonyultak, ami azt jelenti, hogy a hatóanyag jelentősen lassította több ráktípus növekedését, burjánzását.
Azt is vizsgálják a kutatások során, hogy milyen típusú rákos elváltozásoknál segíthet a gomba hatóanyaga. Eddigi vélemények alapján biztató jelek vannak a mellrák és a férfiak esetében a prosztatarák kezelése során.


1. A polysaccharide extracted from Grifola frondosa enhances the anti-tumor activity of bone marrow-derived dendritic cell-based immunotherapy against murine colon cancer. Masuda Y, Ito K, Konishi M, Nanba H. Cancer Immunol Immunother. 2010.
2. Maitake extracts and their therapeutic potential - A review. Mayell M. Alt Med Rev, 2001;6(1)