Gombák és a Candida

Nem igaz az az elterjedt nézet, mely szerint a gombákat el kell kerülnie annak, aki candida vagy egyéb gomba-eredetű betegségben szenved. Valóban, sok szempontból ideális ételek ilyen esetekben, mert:

● Nem tartalmazzák a gombák növekedését serkentő cukortípusokat és finomított szénhidrátokat (a gomba poliszacharidok túlnyomóan béta-kötésekkel kapcsolódnak össze, amelyeket mi nem tudunk megemészteni – ezért nem édesek számunkra).

● Növelik az immunrendszer válaszának hatékonyságát a candida-val és más gombafélékkel szemben, valamint ráksejtek, vírusfertőzött sejtek és baktériumok ellenében.

● Gazdag forrásai az anti-fungális (gomba-ellenes) vegyületeknek – éppen ahogy az állatoknak is a vadonban versenyezniük kell egymással a táplálékért, úgy a kalapos gombáknak és egyéb gombaféléknek is versenyezniük kell egymással és más mikro-organizmussal az élelemért. Ennek elősegítésére a gombák úgy fejlődtek, hogy képesek legyenek antibiotikumokat termelni, mint a penicillin, illetve egy sor gomba-ellenes vegyületet, mint a proteinek, triterpének és poliszacharidok.

Az immunrendszer támogatása kombinálva nagy mennyiségű gomba-ellenes vegyülettel a felelős a gombapótlók hatékonyságáért a candidális túlnövekedés szabályozásának segítésében, amelyet megerősít a:

● Tradicionális felhasználás – a gombákat hagyományosan használták s használják candidával kapcsolatos betegségek kezelésére, mint pl. a thrush.

● Kutatás – a gomba-ellenes vegyületek gombák általi termelésének kimutatása mellett a kutatások  megerősítik a gombapótlók ama képességét, hogy csökkentik a candida túlnövekedést és védenek a candida fertőzés ellen (9-11).

● Klinikai tapasztalat – a gombapótlók hatékonyságot mutatnak a candida-ellenes protokollok részeként.

Mint az étrend kiegészítők többségénél, a gombás kiegészítők (gombapótlók) hasznos hatásai akkor a legnagyobbak, amikor nem az étkezéskor veszik be, vagy két étkezés közt, vagy 30 perccel az étkezés előtt, ideális módon egy pohár vízzel. Noha amikor ez nem lehetséges, akkor bevehetők étellel is, és a porok belekeverhetők gyümölcslébe, hozzáadhatók egy gyümölcsös turmixhoz (smoothie), vagy ahol az ízt palástolni kell, erősebb ízű ételekkel vehető be, mint pl. csokoládéfagylalt, banánpüré vagy mogyoróvaj.

 

Bizonyítékok is alátámasztják, hogy a C-vitamin fokozni képes a gomba poliszacharidok biológiai hozzáférhetőségét, és emiatt bizonyos hatóságok azt ajánlják, hogy gombapótlókkal együtt szedjék.

 

Kétségtelen egészségügyi előnyei mellett a zöld tea szinergisztikus előnyöket is kínál, ha gombával együtt használjuk. Egy kínai tanulmány a mellrák kialakulás kockázatának fokozódó csökkenéséről számolt be olyan nők esetében, akik rendszeresen gombát is fogyasztottak és zöld teát is ittak.