Hogy működnek a gyógyhatású gombák?

A kalapos gombák a gombák (fungi) országába tartoznak. Mint ilyenek, közelebbi rokonságban állnak az emberrel és az állatok országának más tagjaival, mint a növényekkel, és részben e miatt a viszonylagos evolúciós közelség miatt, sok vegyület, amelyet termelnek, élettani aktivitást mutat az emberekben és más állatokban.

Néhány esetben e vegyületek lehetnek károsak, ezért elővigyázatosságra van szükség, amikor vadon szedünk gombát, de sok esetben jelentős egészségügyi előnyökkel járnak. S valóban, a legkelendőbb gyógyszerészeti termékek közül sok kalapos gombákból és egyéb gombákból származik, beleértve a legfőbb antibiotikumokat illetve a sztatin típusú vegyületeket, mint a Lovastatin és a Simvastatin.

Persze a gombák nem a kedvünkért és a mi előnyükre termelik ezeket a vegyületeket, hanem hogy előnyre tegyenek szert a más mikroorganizmusokkal folytatott versenyben a táplálékért és erőforrásokért, s mint ilyenek, sokuk mutat anti-mikrobális tevékenységet, vagy mint antibiotikum, vagy mint anti-fungális (gombaellenes) ágens. (4).

 

Ugyanakkor, ahogy immunrendszerünk fejlődött, azt fungális patogének mellett tette, és kifejlesztette azt a képességet, hogy felismerje a gombák sejtfalának számos szerkezeti komponensét idegen anyagként, legalább hét receptorral a specifikusan gomba sejtfal vegyületekhez kötődő immunsejtek kapcsolódási felszínén. 

E vegyületek többsége poliszacharid-alapú, rendszerint kötött fehérje komponensekkel. Noha gyakran béta-glükánokként hivatkoznak rájuk, (vagy 1-3, 1-6 béta-glükánokként), valójában igen sokféle cukrot tartalmaznak sokféle eltérő konfigurációban (6).

A gomba poliszacharidok kötődése a különböző immun-receptorokhoz széleskörű immunológiai változásokat indukál, megnövelve a kulcsfontosságú immunsejt típusok aktivitását, segítve visszaállítani az egészséges immunfunkciót, és lehetővé téve egy hatékony immunválaszt a patogén gombákra, más mikroorganizmusokra vagy rákos sejtekre (7)

Nagyon lényeges, hogy noha a gomba poliszacharidok hatása az, hogy segítenek az immunrendszer kompetenciájának visszaállításában olyan egyénekben, akiknek az immunrendszere legyengült a stressz, idült betegség vagy tumor okozta terhelés miatt. Valamint olyanokban, akik auto-immun állapotban vannak, és akiknek az immunrendszere túlzottan aktív, a gomba poliszacharidok segítenek az egyensúly visszaállításában a gyulladás miatti immunválasz kulcs komponenseinek csökkentő szabályozásával.

 

A gomba poliszacharidok eme képessége, hogy segítenek helyreállítani az immunrendszer egészséges egyensúlyát, immun-elnyomás esetén az immunválasz serkentésével, míg túlzottan aktív immunválasz esetén annak csökkentő szabályozásával, közvetlen következménye természetes vegyület voltuknak, amelyeket immunrendszerünk már megtanult felismerni, és megfelelően válaszolni rá az évek milliói alatt, s ez egyedülállóan alkalmas élelemmé teszi őket egy sor krónikus betegség enyhítésére.

 

Immunológiai változások, melyeket

a gomba poliszacharidok idéznek elő

Immunsejtek, mint pl. a makrofágok, neutrofilek, monociták, természetes ölősejtek (NK sejtek) és dendritikus sejtek aktiválása,) 

Megnövekedett antitest-termelés

Megnövekedett interferon termelés

Megnövekedett immunrendszer aktivitás egy sor rákkal szemben 

A tumor metasztázis gátlása

A gyulladáskori citokinek csökkentése

A prosztaglandin szintézis gátlása