Agaricus Blazei

a kellemes illatú immunerősítő

A gomba tönkje fehér, kalapja barna. Illata rendkívül kellemes, a marcipánra emlékezetet. Több mint 50 éve kutatják. Az utóbbi években az érdeklődés homlokterébe került a gomba gyógyító hatása. Vizsgálatok bizonyítják, hogy bizonyos vírusos és bakteriális fertőzések esetén jótékony hatással van a gyógyulási folyamatokra.

Egyes kutatások azt támasztják alá, hogy az Agaricus Blazei-t cukorbetegek is alkalmazhatják (csökkenti az inzulin rezisztenciát), bizonyos ráktípusoknál pedig csökkentik a kemo- és sugárterápia egészségre káros mellékhatásait (növelik az immunrendszer hatékonyságát). A gomba kevés szénhidrátot tartalmaz, de jelentős mennyiségben található benne az egészségre nézve jótékony hatású poliszacharidok.

A gombában megtalálható ún. lentinan akár 20x nagyobb mennyiségben is előfordulhat, mint más gombafajtákban. A lentinan alkotóelem a biológiai reakciók moderátora. Hatékonyan erősíti a szervezet immunrendszerét – amely fontos szerepet játszik a tumoros betegségek elleni védekezésben -, javítja a makrofágok és a T-limfociták hatékonyságát. Az Agaricus Blazei többféle szteroidot is tartalmaz, de lektinek és lipidek is fellelhetők benne. Az Agaricus Blazei hatékonyan csökkenti a koleszterin szintet és pozitív hatással van a májműködésre.