Chaga

Hamvasgéreg Gomba

A hamvaskéreg gomba sokfelé terem Észak-Európa, Ázsia és Észak-Amerika erdeiben, steril növekményt vagy „kérget” formálva tipikus, megégettnek látszó külsővel, amely elnevezéséhez vezetett: „hamvas kéreg”.

Fő aktív komponensek: A gyógygombák közt szokatlanul, a hamvaskéreg gomba legfontosabb komponensei a gazdanövény nyírfa kérgéből származnak, amelyen növekszik. Ezek közül a legjelentősebbek a betulinsav származékok és a melano-glükán komplexek.

Hagyományos felhasználás: Nagy becsben tartják népi gyógyszerként használva, különösen Kelet-Oroszország népeinek körében. A hamvaskéreg gombát hagyományosan megfőzik teának, amelyet egy sor betegség, rossz állapot kezelésére isznak, beleértve a rákot, vírusos és bakteriális fertőzéseket, és emésztőszervi rendellenességeket.

 

Főbb gyógyhatásai 

Rák: A betulinsav széleskörű rákellenes aktivitást mutat, többek között a következőkkel szemben: leukémia, rosszindulatú agy- és perifériás idegrendszeri rákok, amelyekre a gomba poliszacharid-alapú táplálék-kiegészítők korlátozottan előnyös hatást mutatnak.

Ahogy más gombáknál is, a hamvaskéreg poliszacharid komponensei is erős immun-moduláló aktivitást mutatnak, és a gomba poliszacharidoknak ez a gazdanövényből származó betulinsavval alkotott kombinációja járul hozzá e gomba hagyományos felhasználásához a rák kezelésében, beleértve: az inoperábilis mell-, ajak-, gyomor-, fültőmirigy-, tüdő-, bőr-, és vastagbél-végbél rákokat, illetve a Hodgkin limfómát. 

Emésztési rendellenességek: A melano-glükán komplexek széleskörű anti-mikrobiális aktivitással rendelkeznek, és a hamvaskéreg gombát hagyományosan használják „belső tisztítóként” Befunginnal, ami a hamvaskéreg alkoholos kivonata, melyet Oroszországban engedélyeztek a gyomor- és bélbántalmak kezelésére.

Pikkelysömör: Számos anekdotális beszámoló jelzi a hamvaskéreg gomba jótékony hatását a pikkelysömörre, és mindezt még alátámasztja egy orosz tanulmány 50 pikkelysömörös betegről, akiknél 76% gyógyulási arányról számoltak be, az esetek további 16%-ában pedig javulásról. Ugyanez a tanulmány számolt be arról is, hogy jellemzően 9-12 hétbe telt, mire nyilvánvaló javulás történt.

Jegyzetek: A hamvaskéreg gomba-alapú táplálék kiegészítőket vadon szedett Chaga-ból kell készíteni, ha azt akarjuk, hogy tartalmazzák a gazda nyírfa kérgéből származó fő aktív komponenseket. Jóllehet a hagyományos használat javarészt forró vizes kivonatokon (teák) alapul, a triterpenoid betulinsav származékok (igaz, a poliszacharidok viszont nem) jobban oldhatók alkoholban, és emiatt néha használnak tinktúrákat vagy egyéb alkoholos kivonatokat, vagy önmagukban, vagy kombinálva poliszacharid-gazdag forró vizes kivonatokkal.

Hagyományos módszerrel kb. 5g hamvaskéreg gombát darálnak le és forralnak fel, hogy teát készítsenek belőle, míg a Befungin ajánlott napi adagja 1 teáskanál naponta háromszor, kivonatoknál pedig 1-3g/nap.