Oroszlánsörény gomba

A gyomor és bélrendszer egészségéért

Az oroszlány sörényére emlékeztető alakja miatt kapta az oroszlánsörény gomba nevet, de nevezik süngombábak, vagy cseppkő gombának is (Hericium erinaceus). Színe fehér. Maga a gomba lassan nő, de sokáig friss marad. Hatóanyagai között megtalálhatók a poliszaccharidok, a fehérjék, a terpenoidok és a lektinek. Speciálisan csak ebben a gombában előforduló molekulák a következők: hericenon, erinacol, erinacin. Az Oroszlánsörény poliszaccharidjai tartalmaznak galaktózt és ramnózt, kisebb részben glükózt tartalmaz.

A gombán végzett hosszú távú kutatások kimutatták, hogy a gombában található - D-arabinitol, threitol, palmitinsav - vegyületek kiváló antioxidások, amelyek csökkentik a szervezetben a káros szabad gyökök számát. A gomba összetevői szabályozzák a szervezet vérzsírszintjét és jótékony  hatással vannak a vércukorszintre, a gyomorfekélyre, refluxra és a nyálkahártya gyulladásos folyamataira is. A gombát hosszú évszázadok óta a Távol-keleti országokban főleg gyomorbántalmak és bélpanaszok esetén „vetik be”, többnyire sikerrel. A kutatások felfedezték ennél a gombatípusnál is a rákos sejtekre gyakorolt citotoxikus (rákos sejtek számára mérgező) aktivitást.

Egyes kutatások szerint hatásos lehet akár gyomorrák esetén is, és vizsgálják, hogy milyen mértékű segítséget nyújt az agyi idegműködés területén is, hiszen hatóanyagai révén regenerálni képes az idegsejteket. A gomba poliszacharidjai erősítik a szervezet emésztési folyamatait is. Az oroszlánsörény gomba kettősvak klinikai kísérletben eredményes volt gyomor nyálkahártya gyulladás (gyomorhurut) kezelésében.