A gyógygombák hatásai különféle betegségek, panaszok esetén

DEMENCIA H. erinaceusból kivont anyagok képesek serkenteni az idegsejt növekedési faktort (NGF), amely elősegíti az idegsejtek regenerálódását.
Az NGF hatása sokrétű: az idegsejt életben tartásától kezdve, nyúlványainak irányításán át az idegsejt belső működését is szabályozza. Klinikai vizsgálatok bizonyítják a H. erinaceus NGF-re gyakorolt regeneráló hatását, így az hasznosnak bizonyul enyhe demencia (elbutulás) esetén.


Kettősvak placebo-kontrollált, 50-80 éves enyhe demenciában szevedő japán férfi és nő vizsgálata során, melyben napi 3 g H. erinaceus tablettát kaptak, a kognitív (meg-, felismerő) funkciók javulását látták a placebo csoporthoz képest 16 hetes időszak alatt.
Egy másik vizsgálatban 7 különböző fokú demenciában szenvedő beteg naponta 5 g H. erinaceus gombatest kivonatot fogyasztott (levesben) 6 hónapon át. A kutatók mind a hét esetben jelentős javulást észleltek a mindennapi alapműveletek elvégzésénél, úgymint öltözködés, étkezés, séta, valamint a figyelem, észlelés és gondolkodás funkciókban is.


MEREVEDÉSI ZAVAR Cordyceps sinensis a hagyományos kínai gyógyászatban használt gomba a férfi szexuális diszfunkció kezelésére. In vitro és in vivo vizsgálatok azt mutatták, hogy növeli a tesztoszteron szintjét a szervezetben, különösen hosszabb időn át alkalmazott terápia esetén.
GYOMORHURUT Hericium Erinaceus hagyományosan használt gomba a gyomorhurut kezelésére. A gombakivonat állatkísérletek valamint klinikai vizsgálatokban is hatékonynak bizonyult a gyulladásos folyamatok mérséklésében, csökkenti a gyomorsav mennyiségét, amelynek túlzott termelődése a gyomor és emésztőszervi fekély kialakulását segítheti elő.


MAGAS VÉRNYOMÁS Ganoderma lucidum gombát a tradicionális gyógyászatban évszázadokon keresztül alkalmazták a magas vérnyomás és egyéb vérkeringési betegségeknél.
A pecsétviaszgomba triterpén hatóanyagának köszönhetően javítja a vérkeringést, fokozza a szívizom oxigénfelvételét, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint trombocita aggregáció-gátló hatását klinikai vizsgálatok is igazolták.


MEDDŐSÉG A hagyományos kínai gyógyászatban a férfi és női meddőség kezelésére használt Cordyceps sinensis hatásait számos modern kutatás támasztja alá. In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a nemi hormonok aktiválásán keresztül serkenti mind a protein- kináz A és protein-kináz C jelátvitelét, közvetlenül befolyásolja a petesejtek minőségét, elősegítve az esetleges mesterséges megtermékenyítés kezelés sikerességét.
Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a C. sinensis biomassza fokozza a férfi nemi hormonok termelődését növeli a spermiumok mennyiségét és minőségét.


CROHN-BETEGSÉG
A gombarostok vízben oldható és oldhatatlan fajtáinak protektív hatását vizsgálták kutatók gyulladásos IDB-ben.
A fehér gombák 2%-a mutatott védőhatást, míg a Pleurotus ostreatus béta glükán tartalma 10%-al csökkentette a nyálkahártya károsodását, illetve aktiválta a mieloperoxidáz enzim működését az egészséges szöveteken
Bebizonyosodott, hogy az Inonotus obliquus kivonat csökkenti a DNS károsodást, a sejtfalat alkotó kitin pedig elősegíti a belekben a sebgyógyulást.


 INFLUENZA Különböző gombák poliszacharid kivonatáról ideértve a C. sinensis, T. versicolor, L. edodes és G. frondosa in vitro és in vivo körülmények között is bebizonyosodott, hogy képesek meggátolni a vírusszaporodást, valamint fokozzák az immunválaszt virális fertőzésekben.
Ganoderma mycelium kivonat gátolja a vírusok szaporodását, adjuváns terápiaként, intranazálisan alkalmazva hatékonyabbnak bizonyult, mint szájon át adva.


ÁLMATLANSÁG, SZORONGÁS Ganoderma lucidum hagyományosan javallt álmatlanság esetén. A G. lucidum termőtest vizes kivonata csökkenti az alvási látenciát, megnyújtja az alváshosszt, az alvás pihentető lesz, elmarad a gyakori éjjeli felébredés miatti  reggeli fáradtság.
Klinikailag igazolt a triterpének idegrendszerre kifejtett jótékony hatása. Cristopher Hobbs vizsgálata szerint a G.lucidum  bátran ajánlható a kimerültség okozta álmatlanság kezelésére a barbiturát-származékok helyett.


VESEKÁROSODÁS Cordyceps sinensis hagyományosan használt szer a vese erősítésére és krónikus veseelégtelenség kezelésére.
A C. sinensis gombakivonatot a gentamycin antibiotikum mellékhatásaként fellépő vesekárosodás megelőzésében és a gyógyulási folyamat gyorsításában is eredményesnek találták 51 beteg 3-5 g /nap illetve 4-5 g/nap dózisú, 6 napos terápiája során.


MÁJKÁROSODÁS Egy tanulmány 14 alkoholos eredetű májkárosodással kezelt beteg kiegészítő terápiájaként Cordyceps sinensis biomassza 3g/nap adagolása az AST érték 70 %-os, az ALT 63 %-os és a GGT 64 %-os csökkenését eredményezte 90 napos időszak alatt.
Állatkísérletek azt mutatták, hogy C. sinensis képes gátolni az alkohol okozta májkárosodás, májfibrózis megjelenését, késlelteti a májcirrhosis kialakulását és javítja a máj működését.
Antrodia camphorata a hagyományos kínai gyógyászatban széles körben alkalmazott szer idült sárgaságban., valamint enyhíti a túlzott alkohol fogyasztás mellékhatásait, beleértve a másnaposságot.
A Ganoderma lucidum kivonat is bizonyítottan jelentős védelmet nyújt számos hepatotoxin , mint a CC14 és a BCG májkárosító hatása ellen.


SZKLERÓZIS MULTIPLEX (SM) Hericium Erinaceus kivonat ösztönzi az Idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét és elősegíti a myelinizáció folyamatát vagyis az idegsejtszövetek kialakulását!
In vitro vizsgálatok igazolták, hogy a H. Erinaceus elősegíti az idegsejtek regenerációját és impulzustovábbító képességét.


IDEGKÁROSODÁS A Hericium Erinaceus friss termőtest vizes kivonatának napi adagolása jótékony hatással van a sérült peroneális ideg helyreállításában patkányoknál. A regenerálódás gyorsabb a kezelt csoportban, mint a nem kezelt csoportban a betegség korai szakaszában.
Azt is kimutatták, hogy a G. lucidum spórák jótékonyan hatnak idegkárosodott egereknél  míg Tremella fuciformis polisacharidjai serkentik az NGF indukálta neurit növekedést a PC12 sejtekben, ezzel segíti a regenerálódást


REUMÁS IZÜLETI GYULLADÁS A Phellinus linteus termőtest poliszacharid kivonat csökkentette a proinflammatorikus citokinek  fokozott termelődését,  gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nőtt az immunválasz egér izületekben.
In vitro vizsgálat igazolta, a G. lucidum immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatását reumás izületi gyulladásban szenvedőknél.


PARKINZON-KÓR Több kutatás a proinflammatorikus citokinek (gyulladást elősegítő kisméretű fehérjemolekulák), mint a Tumor Nekrózis Faktor (TNF)-alfa, IL-1béta, és IL-6 megnövekedett szintjét, és a neurotrofinok, mint az agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) csökkent szintjét mutatta Parkinson-kóros betegeknél. A gomba poliszacharidok hozzájárulhatnak az immunválasz változásához a proinflammatorikus Th2 citokin profiltól egy Th1 domináns állapotig a Parkinson-kór korai szakaszában. A Ganoderma lucidum és a Flammulina velutipes gombák tirozináz gátló tevékenysége is szerepet játszhat a Parkinson-kór előrehaladásának szabályozásában. A tirozináz katalizálja a tirozin és dopamin oxidációját, miközben dopakinon termelődik, ami a melanin különböző formáinak gyakori előanyaga, és egy dopaminergikus, idegsejt-specifikus citotoxikus molekula. A dopakinon képes kovalens módon módosítani és inaktiválni a tirozin hidroxilázt, a katekolamin bioszintézis sebesség-meghatározó enzimjét, ami a dopaminszint további csökkenését eredményezi. Ráadásul a tirozináz hozzájárul a neuromelanin kialakulásához, ami alapján azonosíthatók a Parkinson-kórra hajlamos idegsejtek a sejttenyészet rendszerekben és ami szerepet játszik a kór előrehaladásában.

CUKORBETEGSÉG A gomba eredetű béta - glükánok, a zabból és árpából származó béta glükánokkal együtt segítenek a vércukorszint szabályozásában és aktiválják a P13K/Akt-t receptorokhoz kötődve, mint a Dectin 1 és gyökfogó. Viszont egy normális étrend napi 3,5 g béta-glükán bevitellel 8 hónapon keresztül a II-es típusú diabéteszes betegek esetében nem hozott változást a glükóz szintben.  Szinte az összes orvoslásban alkalmazott gombafaj jó hatással volt a különböző diabéteszes betegekre:
Agaricus brasiliensis –1,5 g-os kivonata, metforminnal és gliklaziddal kombinálva, 12 héten át tartó bevitel esetén csökkentette az inzulin rezisztenciát II-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél.
Auricularia auricula – A vízoldékony poliszacharid összetevője a táplálék 3%-aként csökkentette a vércukorszintet és javította a glükóz toleranciát egerekben.
Cordyceps sinensis – Állatkísérletek igazolták, hogy a 250mg/kg-os dózis javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. Egy másik klinikai kísérletben 3 g/nap adagolás mellett a páciensek 95%-nak vércukorszint szabályozása javult összehasonlítva egy más módszerrel kezelt kontrollcsoporttal, ahol a betegeknek csak 54%-a produkált javulást.
Ganoderma lucidum – 5,4 g poliszacharid kivonat 8 héten át tartó bevitele 13%-os vércukorszint csökkenést eredményezett II-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél, akik a kísérlet alatt nem kaptak inzulint. Ezen felül a pácienseknél jelentős javulást tapasztaltak a perifériás neuropátiában.
Grifola frondosa – A táplálék 20%-át tette ki, a diabéteszes patkányoknál javult a glükóz tolerancia 1g/napos adagolás mellett. Egy vízoldékony összetevő, X-frakció növelte az inzulinérzékenységet.
Hericium erinaceus – A vércukorszint 19-26 %-kal csökkent, amikor 100mg/kg dózisú kivonatot adtak patkányoknak.
Pleurotus ostreatus – A táplálék 4 %-át tette ki, a plazma vércukorszintje csökkent és ismeretlen dózis mellett csökkent a vércukorszint diabéteszes pácienseknél.
Tremella fuciformis – 200mg/kg dózisú poliszacharid kivonat 52%-os csökkenést eredményezett a plazma vércukorszintjében.
(Néhány kísérlet jó eredményeket mutatott a Coprinus comatus fajjal is, de ezek nem hitelesek.)


MAGAS KOLESZTERINSZINT (Hiperkoleszterinémia)
A gombák fogyasztása ideális a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére, alacsony kalória- és magas rost- és szterintartalmuk miatt. Több gombafaj, többek között az Agaricus bisporus (közönséges csiperkegomba), a Grifola frondosa, a Lentinus edodes, a Ganoderma lucidum és a Flammulina velutipes, mind növelték a koleszterin kiválasztódását és az HDL-t, csökkentették az LDL-t és a triglicerideket, amikor az étrend 5%-át alkották egy modellkísérletben. Hasonló eredmény figyelhető meg egyéb béta-glükán források, mint a zab és az árpa diétás fogyasztásakor is. A béta-glükánok úgy befolyásolják a koleszterin szintet, hogy képesek kötődni az epesavakhoz, ami a koleszterin-7-alfa-hidroxiláz aktivációjához és a kis sűrűségű lipoprotein (LDL) receptor működésintenzitásának megnövekedéséhez vezet. Ez fokozza az LDL szállítását a májsejtekbe és a koleszterin epesavakká való átalakítását. Ráadásul néhány gombafaj specifikus koleszterincsökkentő hatással rendelkezik. Kiemelkedő jelentőségű ezek közül a Pleurotus ostreatus (laskagomba), természetes lovasztatin (más néven monakolin K vagy mevinolin) forrásként, ami egy fontos koleszterincsökkentő hatóanyag (és amiből a termőtest többet tartalmaz, mint a micélium). Viszont a Lovasztatin szintje jelentősen eltér az egyik vagy másik gomba törzsében, így nehéz szabványos protokollt felállítani. Klinikai kísérletekben jobb eredményeket értek el egy másik lovasztatin termelő gombafajjal, a Moascus purpureus-al, aminél nem mutatkoznak ilyen jellegű eltérések, ráadásul sokkal nagyobb hatást fejtett ki a koleszterinszintre ugyanakkora adag ebből származó tiszta lovasztatin, ami arra utal, hogy az M. purpureus egyéb hatóanyagai felerősítik a hatást. Az L. edodes-ből izolált hatóanyag, az eritadenin erős koleszterincsökkentő tulajdonságokat mutatott, mivel módosítja a hepatikus foszfolipid metabolizmusát az S-adenozil homocisztein hidroláz gátlásán keresztül. Ezáltal serkenti az elfogyasztott koleszterin lebomlását és kiválasztódását és csökkenti a VLDL (nagyon kis sűrűségű lipoprotein) szekrécióját a májban. L. edodes fogyasztása (10-50g/kg) jelentős csökkenéshez vezet mind a plazma koleszterin koncentrációjában, mind pedig a máj mikroszómáinak PC/PE hányadosában, patkányok esetében.

Hasonló hatást mutatott az 50mg/kg dózisú eritadenint is tartalmazó étrend. Klinikai vizsgálatokban a szárított L. edodes (9g/nap) 7-10 %-ban csökkentette a szérum- koleszterinszintet a hiperkoleszterinémiás betegek esetében. 90g/nap dózisú friss L. edodes (egyenértékű a 9g/nap dózisú szárított gombával) hatására a koleszterinszint egésze 9-12%-kal, míg a trigliceridek szintje 6-7%-kal csökkent. Saito és munkatársai 400-700 mg/kg eritadenin szintet jelentettek, habár Enman és munkatársai szerint ez a szint tízszer nagyobb is lehet. Szabványosított törzs nélkül nehéz megbecsülni az L. edodes eritadenin tartalmát. Fény derült arra is, hogy a rázás helyett a keverés, a micéliás erjesztés alatt ötszörösére növelheti az eritadenin termelődését, ami fontos változást jelenthet a termesztés paramétereire nézve.


MÁJGYULLADÁS
Több poliszacharid kivonat hatékonynak bizonyult a Hepatitis B vírus elleni kezelésben. A Polyporus umbellatus koncentrált poliszacharid kivonata Kínában használatos a krónikus Hepatitis B vírussal fertőzöttek kezelésében (40mg/nap), mert jelentős hatással van a hepatitis B felületi antigénre és a HBV (Hepatitis B vírus) DNS-ére. Egy kisebb kutatás igazolta, hogy az A. brasiliensis poliszacharid kivonata (1500 mg/nap) a Hepatitis B vírussal fertőzött betegeknél az AST (Aszpartát-aminotranszferáz, májkárosodás kimutatását szolgálja) szintet 246-ról 61,3-ra, míg az ALT (Alanin-aminotranszferáz, májkárosodás szűrésére használják) szintet 151-ről 46,1-re csökkentette 12 hónap alatt.
Egy a Ganoderma lucidum poliszacharid kivonatával (5,4 g/nap) végzett vizsgálat 41 %-os csökkenést mutatott az AST értékben a Hepatitis B vírussal fertőzött, 100 alatti AST szinttel rendelkező pácienseknél, míg a 100 fölötti AST értéket mutató betegek AST szintje 65 %-kal csökkent. A ganoderma sav gátolja a HBV replikációját, és jelentős májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. A 6. hónap végére a páciensek 33 %-a normális AST értékeket produkált és 13 %-uk véréből már nem volt kimutatható a Hepatitis B felületi antigén. Egy kisebb, Kínában végzett kutatás a Cordyceps sinensis fogyasztásának hatékonyságát igazolta a Hepatitis B vírussal fertőzött betegeknél.

HIV
A Cordyceps sinensis nukleozid származékai, mint például a cordycepin (3’-deoxiadenozin),  reverz transzkriptáz gátló hatásúak, és napjainkban a HIV kezelésére szolgálnak, mivel in vitro kutatások igazolták hatékonyságukat a HIV replikációjának gátlásában. A T. versicolorból származó poliszacharid-peptid (PSP) és béta-glükán (PSK) is HIV-1 reverz transzkriptáz és proteáz gátló hatású, ami két kulcsfontosságú enzim a HIV életciklusában. A Gandorema lucidumból származó triterpének szintén gátolják az NF-kB (nukleáris faktor kappa-B) expresszióját és a virális kötődést. Nincs in vitro bizonyíték arra, hogy a betulinsav analógok (I. obliquusban) megzavarják a HIV fúzióját a sejtmembránba, a kötődést követő lépésben a virális glikoproteinnel (gp41) érintkezve. A Flammulina velutipes fajból származó fehérjék gátolják a HIV-1 reverz transzkriptázt, a béta-glükozidázt és a béta-glukuronidázt. A T. versicolor bevitele (3g/nap) a tradicionális kínai gyógyítás része, a HIV fertőzött betegek javulást mutattak a CD4-es sejtek számában és csökkenést mutattak a vírusterhelésben.