Gyógygombák anti-allergén hatásai

A gombákat a keleti világban évszázadokon keresztül a legfőbb immunerősítőként tartották számon. A természetes készítményeket forgalmazó boltokban a vitaminok és növényi kivonatok mellett a gombafélék is egyre nagyobb teret nyernek, mint egyedülálló táplálék-kiegészítők. Több ezer tudományos tanulmány igazolja páratlan immunerősítő, szív- és érrendszeri, vércukor-szintre, valamint a szexuális funkciókra és energiára gyakorolt hatásukat. További kísérletek és klinikai vizsgálatok bizonyítják a gombafélék antivirális, antibakteriális, gyulladás-megelőző és anti-allergén hatásukat.

Talán meglepő lehet, hogy egyes gombák hatékonyan tudnak fellépni allergiákkal és egyéb légúti problémákkal szemben. Ha azonban megvizsgáljuk különféle szerepüket, világosan láthatóvá válik, hogy a gombák számos olyan mögöttes tényezőre hatással vannak, amelyek az allergiás reakciókban játszanak szerepet.

Az allergia olyan, a környezetünkben megtalálható anyagokra adott túlérzékenységi reakcióból ered, ami a legtöbbünk számára nem okoz problémát. Ezek az anyagok (más néven allergének) belélegzés útján, vagy a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe. A leggyakoribb allergének a kosz, a por, a pollenek, a cigarettafüst és az állatok szőre. Az antigénként is ismert, irritációt keltő anyag immunológiai reakciót (allergiás, vagy túlérzékenységi reakciót) vált ki. A leggyakoribb allergiás rendellenességek közé sorolható a szénanátha, az asztma, az ekcéma és a csalánkiütés. Az ezek által a testben kiváltott hisztamin- illetve más kémiai közvetítőanyag-termelés az enyhétől egészen az életveszélyesig terjedő reakciókat válthat ki.

A máj szerepe

A tradicionális kínai orvoslás szerint a májpanaszok (a máj túlhevülése) jellemzően túlérzékenységhez és allergiás reakciókhoz vezethetnek, illetve különféle tüneteket okozhatnak, amelyek a fejfájástól, irritációtól, menstruációs panaszoktól egészen a magas vérnyomásig is terjedhetnek. Szervezetünk méregtelenítő szerveként a máj feladata a vér megtisztítása az allergiás reakciókból visszamaradt hisztamintól. További anyagok, amelyek kezelésében a máj játszik szerepet: gyógyszerek, kemikáliák, alkohol, élelmiszer-adalékanyagok és tartósítószerek, illetve a bakteriális fertőzések által kibocsátott méreganyagok. Ha azonban a májban túlságosan felgyülemlettek a zsírszövetek és a méreganyagok, ez allergiák kialakulásához vezethet.

A maitake és reishi gyógygombák egyike a legjobb májerősítő anyagoknak, melyeket a kínai orvoslásban gyakran használnak a májfunkciók védelmére és megerősítésére. Állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a maitake és reishi kivonatok védelmet nyújtanak a mérgező vegyületek okozta májkárosodás ellen. A megnövekedett számú májenzimekkel rendelkező, hepatitisz vírussal fertőzött betegek esetében a reishi az értékeket sikeresen visszaállította a normál szintre.

A májnak mindemellett a vércukorszint kezelésében is szerepe van; segít az alacsony vércukorszint kialakulásának megakadályozásában. Mindez azért fontos, mert az allergiás reakciók leginkább akkor jelentkeznek, amikor a vércukorszint leesik. A kiegyensúlyozott vércukorszint biztosítása esetén az allergiás tünetek is enyhülhetnek. A máj úgy reagál az alacsony vércukorszintre, hogy glikogén (raktározott szénhidrátok) lebontásával glükózt juttat a véráramba. Az alacsony vércukorszint további ellensúlyozása érdekében ezután a nem-szénhidrát molekulákat (például az aminosavakat) átalakítja glükózzá.

A maitake segít a vércukor-, valamint inzulinszint egyensúlyának megőrzésében. Tanulmányok igazolják, hogy az inzulinérzékenység fokozásával segíti a magas vércukorszint kialakulásának elkerülését. Egy klinikai tanulmány például megállapította, hogy 2-es típusú cukorbetegek esetén, az SX-fraction nevű maitake kivonat két hónapon át történő szedésével jelentős csökkenést sikerült elérni a vér glükóz szintjében, trigliceridjeiben, valamint az inzulinszint és a testsúly is jelentősen csökkent. Orvosi beszámolók szerint az SX-fraction mindezek mellett az inzulin túlzott stimulálásának köszönhető, krónikusan alacsony vércukorszintre is kedvező hatással van.

Gyulladás

Amikor valami olyat lélegzünk be, amire allergiásak vagyunk, ez irritációt válthat ki az orrnyálkahártyán, aminek következtében gyulladás és duzzadás léphet fel. Erre az orvosi szakkifejezés az allergiás rhinitis, vagy más néven orrgyulladás. A gyulladás természetes gyógymódjainak egyike lehet a gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek fokozottabb fogyasztása. Ilyen ételek közé sorolható a hal, a lenmag, a friss gyümölcsök, a zöldtea, a fokhagyma, a leveles zöldségek és a gyömbér. Mindezek mellett a reishihez hasonló természetes készítmények fogyasztása is igen kedvezően hathat a gyulladásos tünetekre.

A reishi a szteroidokhoz hasonló, gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz, amelyek meggátolják a gyulladás kialakulását, valamint a hisztamin képződését is, amely vegyület az orrváladék-képződésért, könnyező szemekért, csalánkiütésért és légcsőszűkületért is felelős. Egy tanulmány rámutatott, hogy a Prednison®-nal szemben a reishinek alig valamilyen, vagy semmilyen negatív mellékhatása nem volt, míg a szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszerkészítmény, a Predison® potenciálisan súlyos mellékhatásokkal bír.

Kínai klinikai vizsgálatok során több mint 2000, krónikus bronchitisben szenvedő beteget kezeltek reishivel. Két héten belül a betegek 60-90 százaléka jelentős javulást mutatott, közülük az idősebb, asztmás betegeknél érték el a legjobb eredményeket.

Fontos megjegyezni, hogy a reishi gyulladáscsökkentő komponensei (triterpén) zsírban oldódóak. Ezeket az összetevőket alkohol-kivonattal sűrítik. A lehető legteljesebb körű eredmény elérése érdekében ezért javasolt az olyan tabletták használata, amelyek mind meleg vizes, mind pedig etanol (alkohol) koncentrátum-kivonatok is egyben.

Az immunrendszer szabályozása

A gyógyászati gombafélék egyik gyakori jellemzője az immunrendszer erősítése, illetve a tumorok kialakulásának megakadályozása, emiatt ígéretesnek bizonyulnak a rákellenes kezelések során. Számos rákellenes kutatás a maitake D-fractiont részesíti előnyben, ami egy olyan kivonat, amiben koncentrált formában megtalálható az immunerősítő béta-glükán, ezért talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy a maitake és a reishi hatékony lehet allergiák kezelésében, amelyek lényegében az immunrendszer túlfokozott válaszkészségét jelentik.

Amiért a maitake és a reishi mégis hasznosak bizonyulhatnak mind a túl- illetve alulműködő immunrendszer kezelésében, az adaptogén tulajdonságuknak köszönhető. Az adaptogén hatóanyagok oly módon segítik a test alkalmazkodását az azt érő különféle megterhelésekhez, hogy a test megváltozott állapotát a normál szintre állítják vissza. Az adaptogének például segítenek a vérnyomás, vércukorszint, koleszterinszint és a testsúly egészséges szintjének megőrzésében. A tradicionális kínai orvoslás felismerte, hogy a reishi kétirányú hatást képes kifejteni, vagyis javítja az immunrendszer működését mind annak alul-, illetve túlműködése esetén is. Nem stimulálja az immunrendszert, hanem szabályozza azt, és ezáltal a reishi immunszabályozónak tekinthető. A maitake továbbá segít az immunrendszer egyensúlyának helyreállításában is. Egy, a Memorial Sloan-Kettering kórházban elvégzett tanulmány rámutatott, hogy a maitake D-fraction egy finomítatlan formája egyes immunsejtek működését fokozza, ugyanakkor másokét visszafogja. Bár a D-fractiont tartják számon az alulműködő immunrendszer esetén, mint legjobb választást, a legjobb adaptogén hatás eléréséhez javasolt az egész maitake gomba pirula bevitele, mivel ez tartalmazza a gomba összes alkotóelemét.

Végezetül még egy dolog a reishiről. A stressz sok más egészségügyi probléma mellett az allergiát is súlyosbíthatja. A reishi kitűnő választás lehet, mint stresszoldó gyógynövény, mivel nyugtató hatása van. Szerzetesek, bölcsek, sámánok és spirituális vezetők is rendszeresen használják. Sok rendszeres reishi fogyasztó tapasztalta, hogy a reishi olyan fokú nyugalomérzetet vált ki, amire a tudomány nem tud választ adni.

A gyógyszerkészítmények sürgősségi helyzetben és akut megbetegedés esetén játszott hatékony szerepét senki sem vitatja. Krónikus megbetegedések esetén, valamint a megfelelő egészségi állapot eléréséhez viszont semmiképpen nem szabad megfeledkeznünk a gyógygomba alapú táplálékkiegészítők adaptogén tulajdonságának hosszú távon kifejtett, előnyös hatásairól sem.