Hogyan válasszunk gyógygomba terméket?

A gyógyhatású gombafajok és az azokból, azok különböző kivonataiból készült étrend-kiegészítő készítmények reneszánszukat élik. Évről-évre, hónapról-hónapra újabb és újabb vállalkozások és termékek, termékcsaládok jelennek meg a hazai piacon. Ha nem vagyunk szakértői a témának, igen nehéz dolgunk van, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő minőségű terméket.

Az alábbiakban több szempontot megvizsgálva igyekszünk bemutatni, hogy mikre lehet érdemes odafigyelni.

1. Bejelentés: az étrend-kiegészítő termékek forgalomba hozását nem előzi meg engedélyeztetési eljárás, nincsenek kötelező klinikai vizsgálatok. A forgalmazónak egyetlen kötelezettsége van, a termék dokumentációját el kell juttatnia az OGYÉI OÉTI Főigazgatóságához (korábban az OÉTI önálló intézet volt) és ha az minden szempontból megfelel a mindenkor hatályos előírásoknak, akkor a termék bejelentése, azaz notifikációja megtörténik. A bejelentett étrend-kiegészítők listáját rendszeresen frissíti az OGYÉI OÉTI, a lista az alábbi oldalon érhető el:

https://www.ogyei.gov.hu/ETREND_LISTA/

Lehetőség szerint a zöld pipával rendelkező termékek közül válasszunk!

2. Minőséget és tisztaságot jelző tanúsítványok: Az étrend-kiegészítők gyártóinak jelenleg nem kötelező minőségirányítási rendszert működtetniük, ugyanakkor az, ha rendelkeznek pl. ISO 9001 tanúsítvánnyal, az mindenképp növelheti a bizalmat. Az összes élelmiszer kategória, így az étrend-kiegészítők gyártásánál is alkalmazni kell az élelmiszer-biztonsági alapelveket (HACCP rendszer). A helyes gyártási gyakorlat (GMP) dokumentált alkalmazása ugyancsak egy fontos, bár nem nélkülözhetetlen jel. Az, hogy az étrend-kiegészítő alapanyagai ökológiai gazdálkodásból származnak és a termék gyártása során is odafigyelnek a tisztaságra, azaz a termék tanúsított BIO termék, ugyancsak jó jel. A vallási tisztasági előírásoknak való megfelelést a Kosher vagy a Halal tanúsítványok jelzik. A fenti nemzetközi tanúsítványok mellett léteznek helyi tanúsítványok, díjak stb.

3. Az összetevők megfelelő megnevezése: kevesen tudják, hogy a legtöbb gyógyhatású gombafajnak létezik közismert vagy hivatalos magyar neve is. A kevés kivétel egyike a shiitake. A gombák világában a genetikai vizsgálatok rendesen felborították a korábbi nevezéktant, így olykor a közismert gombákat is új nemzetségbe sorolják, pl. a korábbi nyírfatapló (Piptoporus betulinus) mára nyírfa-kérgestapló (Fomitopsis betulina), vagy a korábbi bokrosgomba mára ágas tapló (Grifola frondosa). A forgalmazók gyakran csak a gombák közismert nemzetközi, többnyire japán neveit használják, pl. az ágas taplót Maitake, a pecsétviaszgombát Reishi néven ajánlják, de azoktól a termékektől óvakodjunk, ahol a gomba összetevők nevei teljesen ismeretlenek, a forgalmazó termékcímkéin, on-line és nyomtatott reklámanyagain kívül máshol nem találhatók!

4. Szakértő tanácsadás: az étrend-kiegészítők a termékkategóriájukból adódóan NEM lehetnek alkalmasak betegségek kezelésére, gyógyítására, ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyógyhatású gombafajokat ne lehetne szakszerűen bemutatni. A különböző gombafajok gyógyhatásaival kapcsolatban több ezer publikáció jelent már meg, többnyire angolul vagy más idegen nyelven. Az egyes fajok bemutatása során érdemes minél több és minél frissebb publikáció eredményeit felhasználni. Az, hogy valaki részt vett egy hétvégi értékesítői tréningen, még nem tesz senkit szakértővé! Lehetőleg olyanokban bízzunk, akik már letettek valamit az asztalra, több-kevesebb rendszerességgel publikálnak, munkájukra tőlük független források is hivatkoznak. Magyarországon nincs akkreditált mikoterápia képzés, így hazánkban nem lehet ilyen szakképzettséget szerezni.

5. Minél szélesebb hatóanyag spektrum: Azt hiszem, nem árulok el titkot azzal, hogy az étkezési és gyógyhatású gombák hatóanyag tartalma az egyes fejlődési stádiumukban különböző. Már magyar nyelven is elérhetők olyan tudományosan megalapozott publikációk, melyek pl. a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) különböző fejlődési stádiumára jellemző hatóanyag tartalomról adnak általános felvilágosítást. Ezekből tudhatjuk, hogy a gomba kifejlett termőteste több triterpént és terpenoid vegyületet tartalmaz, mint a micélium, de a micélium poliszacharid tartalma lényegesen magasabb, mint a kifejlett termőtesté. Az egyes hatóanyagok oldhatósága is eltérő, így ha vizes kivonatról van szó, akkor tudhatjuk, hogy csak vízoldható hatóanyagokat, jellemzően poliszacharidokat tartalmaz, míg az alkoholos kivonat gazdagabb triterpénekben és terpenoidokban.

Emiatt rendszeresen azt ajánljuk, hogy a fent részletezett kritériumoknak megfelelő termékek közül lehetőleg olyat válasszunk, amelyik mind a kifejlett termőtest, mind a micélium biomassza kivonatait tartalmazza!

A MycoNutri termékcsaládot Martin Powell, PhD., biokémikus, hagyományos kínai gyógyászattal foglalkozó szakember, a Westminsteri Egyetem vendégtanára (visiting lecturer), több mikoterápiával foglalkozó szakköny szerzője, fejlesztette ki.

Martin 1992 óta dolgozik gyógyhatású gombafajokkal. 1997–2009 közt a Clinical Journal of Mycology (Klinikai Mikológia) c. szaklap társszerkesztője.

Medicinal Mushrooms : A Clinical Guide, azaz Gyógyhatású gombák : Klinikai útmutató c. könyvének első kiadása 2010-ben, második, aktualizált és bővített kiadása 2014-ben jelent meg és mind a mai napig a brit mikoterápiás szakirodalom megkerülhetetlen darabja.

TÖLTSE LE MOST INGYEN ! KATT IDE