Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kórt először Alois Alzheimer német ideggyógyász írta le 1907-ben. A betegség a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásválto¬zással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel jár. Az Alzheimer-kór a Parkinson-kórhoz hasonlóan krónikus degeneratív betegség. Az agy bizonyos lebenyeiben (halántéklebeny- és a homloklebeny), valamint a hippokampuszban sorvadást, és az idegsejtek-degenerációját figyelték meg.
A betegségre lappangó kezdet, majd a panaszok lassú, folyamatos súlyosbodása jellemző. A korai tünetek a normális öregkori jelenségekhez hasonlíthatók, például feledékenység. A betegség előrehaladásával a memóriacsökkenésen kívül megjelennek a gondolkodás, a számolás, az olvasás, illetve a problémamegoldás nehézségei is. A betegség későbbi szakaszában a tünetek már mozgászavar formájában is jelentkezhetnek.
Kialakulásáért nemcsak immunológiai eltérést és anyagcserezavart, de szocio-ökonómiai tényezőket is felelőssé tettek. A diagnózishoz felállításához speciális laboratóriumi, neuroradiológiai (CT, PET, SPECT) eljárásokra van szükség.
Az egészségügyi statisztikák szerint hazánkban kétszázezren szenvednek a betegségben. Az érintettek általában a 60-65 év felettiek. Az Alzheimer-kór megelőzésére egyelőre nincs lehetőség.