májvédő funkció

A májat joggal hívhatjuk a szervezet biológiai laboratóriumának. A máj a méregtelenítés központi szerve. Fő feladatai közé tartozik a vér megszabadítása a toxikus anyagoktól és baktériumoktól, valamint új vegyületek szintetizálása. De kulcsszerepet játszik a fehérje, a zsír és szénhidrát anyagcsere-folyamatokban is. A máj a vérkeringés és a nyirokáramlás egyik transzformátor állomásának is tekinthetjük.
A májat úgy védelmezhetjük meg a fokozott terheléstől, hogy egyrészt figyelünk étkezéseinkre, másrészt pedig időnként megtisztítjuk a felhalmozódott méreganyagoktól.
Ha májunk, e létfontosságú szervünk kifogástalanul működik, sok komoly egészségügyi problémától és – akár daganatos - betegségtől védhet meg bennünket.
Ha májműködésünk elégtelen, akkor a zsírban oldódó vitaminok felszívódása sem valósul meg és a lebontási folyamatokban is problémák jelentkeznek.
A máj betegségének legsúlyosabb tünete a sárgaság, s ennek kialakulásának több oka is lehet: például a májsejtek károsodása, különféle mérgező anyagok, fertőzés, de tumoros elváltozás is szerepet játszhat.