asztma

Asztma abban az esetben alakul ki, ha a tüdőbe vezető hörgők gyulladásba kerülnek és ennek következtében a légutakat a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A tüdőben lévő sejtek nyákot termelnek, amely tovább szűkíti a légutak átjárhatóságát.
Ezek a rendellenes folyamatok légzési problémákhoz vezetnek. Enyhébb esetben sípolás, súlyos esetben viszont légzészavar is jelentkezhet. Az asztma krónikus betegség, de alapos, körültekintő kezeléssel jól kezelhető.

Asztmára lehet gyanakodni, ha a következő jelek és tünetek jelentkeznek: légzési nehézség, sípoló légzés, éjszakai alvászavar, köhögés. Az asztma kialakulását mind környezeti, mind genetikai okok befolyásolják. Sokan érzékenyek a környezeti hatásokra (allergénekre), míg mások örökletes tényezők miatt válnak érintetté.
Az asztma kialakulását a következő tényezők is befolyásolhatják: irritáns anyagok, dohányfüst, pollen, állati szőr, penész, házipor, hideg levegő, tartósító szerek, bizonyos gyógyszerek.
Forduljon orvoshoz, ha úgy gondolja, hogy asztmája lehet. Ha visszatérő, görcsös köhögéstől szenved, alvászavarral küszködik vagy nehézlégzése van. Az asztma hazánkban a lakosság 2-3 %-át érinti.