cukorbetegség

A cukorbetegség (diabétesz) az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség közé tartozik.


Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így „éheznek”. A szőlőcukor a vizelettel távozik. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt.


Akkor beszélünk cukorbetegségről, ha az éhgyomri vércukorérték folyamatosan 7,0 mmol/l vagy magasabb, vagy a cukorterhelés során 2 órával későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte folyamatosan emelkedik.

Hazánkban több mint félmillióan érintettek a betegségben. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a magyar lakosság 5,5 százaléka érintett a II-es típusú cukorbetegségben, és az is elképzelhető, hogy 2030-ra ez a szám a duplájára is növekedhet.


Megkülönböztetünk I. és II. típusú cukorbetegséget:

I-es típusú cukorbetegség: a betegség oka a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetekben az inzulintermelő sejtek pusztulása. Bármely életkorban kialakulhat, és a betegség csak inzulinpótlással kezelhető.
II-es típusú cukorbetegség: a betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné, ekkor alakul ki csökkent glukóz-tolerancia, majd a cukorbetegség. A betegségre jellemző a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid), és a fenti tényezők felgyorsítják az érelmeszesedés kialakulását. A kezelés során kulcsfontosságú az életmódváltozás.

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei, szövődményei:
Fokozott folyadékvesztés, vizelettermelődés: A vizeletbe kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg. Az érintettek napi 4-5 litert vizeletet termelnek, s ennek megfelelően sok folyadékot is fogyasztanak.


Anyagcsere-zavarok: Inzulinhatás elmaradása következtében a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma. Az érintett sokat eszik, ennek ellenére lefogy. Acetonszagú lehelet.

A szervezet vegyhatása eltolódhat.

Fertőzéshajlam. A szövetek cukortartalma fokozottan megnő, ez ideális táptalajt jelent a különféle baktériumoknak, gombáknak, bakteriális fertőzéseknek.


Gyakoribb szövődmények:
A szem ideghártyájának (retina) károsodása fokozatos látásromlást eredményez.
A vese kiserei károsodnak,amely fehérjevizeléshez, magas vérnyomáshoz, végül veseelégtelenséghez vezet.
impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés.
Nagyerek betegségei : Fokozott érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben.