immunrendszer erősítő

Immunrendszer alatt a szervezet védekező mechanizmusát értjük, vagyis a védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Maga az immunitás védettséget jelent.  Immunrendszerünk elsődleges feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját (a szervezetbe jutó) idegen anyagokat egymástól, és ezen utóbbiakat  megsemmisítse, eltávolítsa a szervezetből. Immunitásunk kétféle lehet: velünk született vagy szerzett immunitás.
Emésztőrendszerünk hatalmas felszínét több mint 500 különböző fajta baktérium népesíti be. Az óriási nagyságú bélflóra védi a tápcsatornánkat.

A gyomor és a proximális (felső) vékonybél – a táplálékkal nagy tömegben bejutó baktériumok ellenére – a perisztaltika és a gyomorsav hatása miatt baktériumokban viszonylag szegény.

A baktériumtartalom jelzi, hogy míg a tápcsatorna felső szakaszában jellemzően emésztőenzimes, az alsó szakaszban inkább bakteriális emésztés folyik.

A bélflóra nélkülözhetetlen szerepet játszik az immunrendszer kifogástalan működésében, hiszen  immunsejtjeink 70-80%-a a tápcsatorna immunrendszerében található.
Így könnyen megérthető, hogy a bélflóra egyensúlyának felborulása belátható következményekkel járhat egészségünk szempontjából.

1.    A mikrobák alapvető szerepet játszanak a tápcsatorna élettani működésében: a gasztrointesztinális (gyomor és vékonybél) nyálkahártya immunrendszerének fejlődésében,
2.    a normális élettani környezet fönntartásában
3.    egyes esszenciális tápanyagok biztosításában

Egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen, hogy immunrendszerünk tökéletesen működjön és fel legyen vértezve a külső betolakodók ellen. Az erős immunrendszer az egészséges élet kulcsfontosságú záloga.