Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) egy autoimmun betegség, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvely.
A betegségben a rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt támadja meg, feloldja, és roncsolja azt. E károsodás következtében az idegszál hibásan működik: lassabban vezeti, vagy blokkolja az ingerületet.

A szervezet megpróbálja „kiigazítani” a rost burkolatán keletkezett lyukakat a rendelkezésre álló támasztószövettel. Ennek következtében alakulnak ki a betegség nevét adó („szklerotikus”) gócok. A központi idegrendszeren belül akár több ponton is létrejöhet a károsodás, ebből adódik a sokszoros („multiplex”) elnevezés. A betegséget súlyosbíthatja a tartós stressz, vagy hírtelen sokk, megrázkódtatás.
A sklerosis multiplex nem egyértelműen örökletes betegség, de természetesen a családi előfordulás valószínűsíti.
A kutatások azt feltételezik, hogy vírusfertőzések változtatják meg az immunrendszer működését, aminek következtében kialakul a betegség.

A sclerosis multiplex tünetei rendkívül változatosak, általában attól függően, hogy a gyulladásos góc az idegrendszer mely szakaszát érintik.

A leggyakoribb tünetei a látóideg-gyulladás, a homályos látás, kettőslátás, de felléphetnek mozgáskoordinációs problémák is, amelyek közül a leggyakoribb az egyensúlyvesztés, bizonytalan járás, szédülés. Ilyenkor az izmok merevekké, görcsösekké válhatnak. De jellemző az általános fáradékonyság, levertség is.

A világon becslések szerint több mint 2,5 millió embert érint. A betegségre általában a nők hajlamosabbak, mint a férfiak. Hazánkban mintegy 7,500-8000-re tehető az érintettek száma. Az sclerosis multiplex nem fertőző betegség.