meddőség

A szakmai protokoll szerint meddőség az, amikor egy pár védekezés nélküli aktív nemi életet él, és egy év próbálkozás után sem következik be a kívánt terhesség.

Magyarországi helyzet

Napjainkban a meddőség minden negyedik-ötödik párt érint. Hazánkban a meddőséggel küzdő párok száma 170-180 ezer körül van. Ez körülbelül 20%-ban mindkét felet érinti, egyharmad részt férfi, illetve egyharmad részt női eredetű. További 15-20% oka ismeretlen.

Mik lehetnek a meddőség okai

A női meddőség egyik oka, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket. Így a meddőség és a vetélések száma a nők korával és a petesejtek genetikai állományának elöregedésével, valamint a méh izomzatának öregedésével hozhatók összefüggésbe.
A női meddőség jelentős részének hátterében a petevezetőt érintő, a pete vándorlását akadályozó, illetve ovulációs problémák állnak.

A petevezető elzáródását leggyakrabban gyulladást követő hegesedés okozza. A gyulladások általában szexuális úton terjedő fertőzések miatt alakul ki, mint a chlamydia, a szifilisz vagy a gonorrhoea. A petevezetők részleges vagy teljes elzáródása minden esetben a női meddőség, illetve a méhen kívüli terhesség kockázatát fokozza.

Ovulációs problémák esetében a petefészkekben nem érik meg és/vagy nem reped meg a tüsző. Hátterében hormonális és szervi problémák állnak, közülük a leggyakoribb a policisztás ovárium szindróma. Ez esetben a tüszők nem érnek meg, hanem folyadékkal telnek meg, majd cisztává alakulnak.
Magyarországon a női meddőség meglehetősen gyakori oka az endometriózis, amely során a méhnyálkahártyát alkotó, a ciklus során változó szövet a méhet elhagyva a kismedence egyéb szervein is megjelenik, és a ciklusonként keletkező vér, mivel nem képes távozni a szervezetből, krónikus gyulladást és hegesedést okoz.

A méh anatómiai rendellenességei, mint például a miómák vagy a polipok az embrió megtapadását és kihordását nehezítik meg.
A teherbeesést a további tényezők is nehezíthetik
Ha egy nőnek a kórtörténetében előfordul epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás, pajzsmirigy-, máj- vagy vese-rendellenesség, szív és érrendszeri megbetegedés, sokizületi gyulladás vagy daganat akkor a teherbe esés nehezített illetve terhesség során a fennálló betegség folyamatos monitorozást igényel.